
Tavlepresentasjoner
Videoklippet viser et eksempel på en utforskende elevgruppe i det øyeblikk en elev får den avgjørende aha-opplevelsen, og dermed finner frem til en ny matematisk regel:
Når dette skjer blir gruppen bedt om å forberede en presentasjon på tavlen som må være så bra at alle elever skjønner hva gruppen har kommet frem til. Hermed sikrer læreren at alle elevene lærer de nye reglene, også selv om de kanskje er i en gruppe som ikke selv har kommet frem til dem.
Det er lærerens oppgave å sørge for at tavlepresentasjoner alltid blir mestringsopplevelser for de som er ved tavla og at alle spørsmål som lever i klassen blir stilt og besvart.
Dette sier elevene om tavlepresentasjoner:
I starten syns jeg det var veldig skummelt å tenke på tavlepresentasjoner. Men nå er det bare gøy
Jeg har fått trygghet på å presentere noe i en forsamling også i andre sammenhenger
Det er trygt å feile – også når man er ved tavla
Man får skikkelig mestringsfølelse etter en tavlepresentasjon. Det gir motivasjon
Tavlepresentasjoner er bra læring fordi man må forstå stoffet veldig godt for å forklare så bra at andre skjønner
Tavlepresentasjoner er bra for hele klassen fordi det er lettere å skjønne noe når det blir forklart av en annen elev som akkurat selv har skjønt det og forstår hva som er vanskelig
De andre lytter når man er ved tavla. Det gjør at det ikke er skummelt
Man lærer av å gjøre tavlepresentasjoner – også når det ikke var en helt topp presentasjon. Da lærer man hva man må endre til neste gang.
Noen av utforskningsarkene tar for seg så interessante temaer at tavlepresentasjonene egner seg til å fremvise på “matteshow” eller foreldremøte. Her viser en gruppe 1T elever sin besvarelse av arket fra utforskningsreisen Trigonometri